tiistai 31. heinäkuuta 2012

Champagne

Tervehdys pitkästä aikaa! :) Olemme kotiutuneet Ranskasta ja vietämme loppulomaa tällä hetkellä mökillä. Mutta viivymme täällä viimeiseen asti ja lähdemme kohti Helsinkiä vasta perjantaina aamulla, kun minulla on iltapäivävuoro. Kaikki ilo irti! :D

Kiitos muuten tähän asti kaikille arvontaan osallistuneille kommenteistanne, niitä on ollut tosi kiva lukea ja saada ideoita! Tämä päivä on muuten vielä aikaa osallistua ranskalaisen herkkupaketin arvontaan, klikkaapa itsesi mukaan tästä linkistä. Huomenna keskiviikkona johonkin aikaan päivästä arvon voittajan, mutta vain tämän 31.7. vuorokauden puolella tulleet kommentit huomioin arvonnassa. :)

Ajattelin kertoa aiheittain meidän Ranskan matkasta, ensiksi Champagnesta, sitten Burgundista, Pariisista ja ihan oman postauksen teen ruoasta ja viinistä. Emmehän me oikein mitään muuta koko matkalla tehneetkään kuin nautiskelimme herkuista! :D Tässä siis "vähän" kuvia ja infoa Champagnesta! :) Kuvia siis on rankan karsimisen jälkeen 934 koko viikon reissusta, eli materiaalia piisaa. :D

*************

Vuokrasimme auton lentokentältä ja huristelimme sillä Champagneen, sieltä Burgundiin ja lopuksi takaisin Pariisiin. Käytimme autoa oikeastaan vain pidempiin siirtymisiin, muuten se pysyi parkissa viinitastingien ajan, yllätys yllätys. :D Matkamme ensimmäiset kaksi yötä yövyimme Champagnessa Epernayn pikkukaupungissa Hotel de la Clochessa. Kiva, siisti ja edullinen pikkuhotelli, mukava henkilökunta. Aamiainen ei kuitenkaan tässä hotellissa ollut kovinkaan kummoinen, kannattaa etsiä aamupalapaikka vaikka läheisistä kahviloista! :)


Samppanja virtasi reissumme ensimmäisten päivien ajan! :D Mikäs siinä on lasillisia terasseilla nauttiessa, jos samppanjalasillinen maksaa viisi euroa. Edullisin lasi samppanjaa maksoi muistaakseni 5,50 euroa ravintolassa, yleensä lasin hinta liikkui 5-10 eurossa.Epernayssa oli pitkä samppanjakatu, Avenue de Champagne, jonka varrella samppanjataloja sijaitsee (mm. Möet & Chandon, Pol Roger). Me vierailimme kahdessa samppanjatalossa, joista Castellaneen osuimme sattumalta paikalle juuri, kun opastettu kierros heidän kellareihinsa oli alkamassa. Kerrankin hyvä tuuri! :) Pääsimme tutustumaan mahdottomiin maanalaisiin tunneliverkostoihin ja heidän tehtaaseensa. Kierroksen lopuksi oli toki samppanjatasting. :) Oli mielenkiintoista kuulla samppanjan valmistuksen eri vaiheista ja nähdä kellareita, joissa samppanjapullot kypsyvät.

Tuonne torniin kiivettiin kierroksella, kivat näkymät oli! :)
Tieverkostot kellarissa ovat sen verran isot, että tiekylttejä tarvitaan!

Trukkivaara! :)

Tutkimme etukäteen netistä, että pitääkö samppanjataloihin varata etukäteen vierailuaikoja. Päättelimme, että ei, paitsi Mummin samppanjataloon varasimme opastetun kierroksen ennen reissua, siitä lisää myöhemmin. :) Käppäilimme siis vain pitkin Avenue de Champagnea ja osuimme erään talon eteen, jossa mainostettiin kolmen samppanjan tastingia 10 euroa per pää. Ei muuta kuin koputtamaan oveen, jonka jälkeen meidät vietiin sisälle tyylikkäästi sisustettiin huoneeseen ja ruvettiin kaatelemaan samppanjaa laseihin. Samalla saimme kuulla omistajalta miten hän valmistaa viinejään.


Paul-Etienne Saint Germain -samppanjatalosta tilasimmekin sitten laatikollisen samppanjaa (6 pulloa) lähetettäväksi suoraan kotiin. Saimme maistaa heidän viittä eri samppanjaansa, jotka maksoivat 18-38 e/pullo. Tämä samppanjatalo on verrattain pieni tuottaja, viime vuonna he ovat tuottaneet 40 000 pulloa vuodessa. Eivätkä he kuulemma (vielä) toimita samppanjaansa Suomeen. Toivottavasti nyt joku ravintoloitsija tai Alkon ostaja bongaa tämän postaukseni ja ottaa valikoimiinsa Paul-Etienne Saint Germain -samppanjat, olivat meinaan hyviä ja erittäin laadukkaita! Vinks vinks! :) Nopea toimituskin samppanjalaatikolla oli, se odotti meitä postissa kun tulimme kotiin ja nyt putelit ovat hyvässä järjestyksessä viinikaapissamme. :)

Avenue de Champagne, Epernay


Ajellessamme lentokentältä Champagnea kohti mietimme, että miten ihmeessä valtavia viiniköynnöspeltoja hoidetaan, koska käsin voisi tulla hieman työlääksi hehtaari hehtaarin jälkeen kitkeä viiniköynnöksiä. No, selvisipä tuokin, katsokaapa tätä kuvaa! :D Traktori on niin korkea, että se mahtuu kulkemaan köynnösten yli, pyörät menevät köynnösrivien väleissä!Yhtenä päivänä ostimme junaliput ja päräytimme paikallisjunalla puolen tunnin matkan Epernaysta Reimsin samppanjakaupunkiin. Koska retkellä oli tarkoitus yllättäen maistella samppanjoita, vuokra-auto jäi parkkiin Epernayhin. :D Reims on isompi kaupunki kuin Epernay, siellä on mm. valtava iso hieno katedraali, jossa kävimme ihmettelemässä upeita lasimaalauksia ja kymmenien metrien korkeudessa olevaa kattoa. Reimsin matkan pääkohteemme oli kuitenkin vierailu kuuluisan samppanjatalon G. H. Mummin kellareissa. Mumm oli kyllä selkeä turistikohde, sen verran paljon opastettuun kierrokseen kellareissa ja muissa tiloissa oli panostettu. Kellarista löytyi myös pieni museo.

G. H. Mummin pääkonttori, pieni sievä pytinki. :D
Mummin kellarissa on samanlainen mahdoton maanalainen tunneliverkosto, mitä Epernayn Castillane-talollakin on. Pulloholvia toisensa perään! Ja allaolevien kuvien käytävä oli kuulemma 400 metriä pitkä, se jatkui kuvasta vielä vähintään yhtä pitkänä toiseenkin suuntaan.
Tämäkin kierros päättyi tastingiin! :) Tietenkin halusimme maistaa mahdollisimman montaa Mummin samppanjaa, joten valitsimme kumpikin erilaiset tastingsetit. Maistoimme siis yhteensä neljää eri samppanjaa, ihan mukavilta maistuivat nämäkin. Mummilla oli upeat luksustilat tottakai, kuten näette. :) Kierros päättyi pieneen kauppaan, josta meille lähti mukaan tuliaispulloja ja yksi itsellekin.
Sellainen oli Champagne! :) Nyt onkin sitten karu paluu arkeen Suomessa, kun samppanjaa ei ihan niin usein voi nautiskella kalliiden hintojen takia. Onneksi meillä kuitenkin on hetkeksi aikaa ihania Paul-Etienne Saint Germainin samppanjoita omasta takaa. Ja ehkä yksi pullo Castillanea ja yksi Mummia... :D Tähän loppuun vielä pari tunnelmakuvaa Epernaysta. Aurinkoista viikon jatkoa jokahittelle (suom. jokaiselle)! :)4 kommenttia:

 1. No nyt iski matkakuume... Olemme suunnitelleet matkaa Keski-Eurooppaan viinan perässä, Siipan sanoin "Siellä missä alkoholia valmistetaan, on myös kaunista ja ruokakin hyvää". Katsotaan, milloin saadaan toteutettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siippasi on niin oikeassa, ainakin Ranskaan pätevät kaikki kohdat! :) Tällainen herkuttelumatka oli kyllä tosi hauska omalla tavallaan. Kävin koko reissun aikana VAIN KOLMESSA VAATEKAUPASSA!!!!! :D Ja viikko kuitenkin oltiin matkassa Pariisia myöden. Otettiin nyt ilo irti ruoasta ja viinistä, pitää tehdä shoppailureissu sitten erikseen. :)

   Poista
 2. Ajattelin aluksi, että vain kaksi lasia kuului tastingiin, mitä pihtailua... Mutta sitten huomasin, että ihan täysiä lasillisia ovat – toista kuin täällä parin sentin maisteluannokset! :D

  Loppureissun postauksia odotellessa... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täysiä laseja olivat, ihan sai "maistella"! :D Tosin on ehditty jo parista lasista maistella, että lasit eivät kuvaan ehtineet enää täysinä. :D

   Postauksia tulossa! :) Kuvat oon onneksi saanut käytyä läpi, että nyt ei tarvi "enää kuin kirjoittaa". :D

   Poista

Kiitos kivasta kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...