perjantai 10. elokuuta 2012

Burgundi, osa 1

Hui, onko siitä vierähtänyt yli viikko, kun olen viimeksi tänne kirjoitellut! Huh! Soooriii!!! :) Olen niin koukussa tuonne Instagramiin, jonne julkaisen kuviani, että jotenkin kuvittelen sen ajavan saman asian. :D Mutta korjataanpa tämä postaushiljaisuus hetimmiten ja nyt seuraa juttua Ranskan reissultamme Burgundin päivistä kahdessa osassa, tässä ensimmäinen!Champagnesta ajelimme vuokra-autollamme Burgundin punaviinialueelle, jossa yövyimme pikkukylässä nimeltä Vougeot. Varsin yleinen käsitys lienee, että Burgundin alueelta tulee vain punaviinejä. Kerran jopa Alkon myyjä oli miehelleni sanonut, että eipä sieltä päin taida valkoviinejä tullakaan, vain punaista. Mutta asiapa on päinvastoin, kun paikan päälle pääsimme asiaa selvittämään. Burgundin viinialue tuottaa enemmän valkoviiniä kuin punaviiniä! Tosin me vain emme sen tarkemmin valkoviinialueeseen tutustuneet, ajoimme vain sen läpi matkallamme Pariisiin. Sen sijaan yövyimme muutaman yön Côte d'Or -punaviinialueella.

Katkelma kirjasta Food Wine Burgundy (David Downie)

Ainakin Burgundin alueella on käytössä viinien luokitussysteemi, en tiedä onko koko Ranskan alueen viineissä. Saa kommentoida, jos jollakin on parempaa tietoa! :) Grand Cru -viinit ovat niitä parhaita, ja toki siis kalleimpia. Niiden rypäleitä kasvaapi tuossa ensimmäisessä kuvassa. Viinitarhojen laitamilla oli noita kylttejä, joissa ilmoitettiin mitä rypälettä niissä kasvaa ja kuinka laajalla alalla. Kohtuuhintaisempia, mutta silti todella hyviä viinejä, ovat Premier Cru -viinit. Lisäksi viinit luokiteltiin "kylittäin" eli sen mukaan, minkä kylän alueelta rypäleet viiniin oli kerätty. Tai sitten alueen mukaan eli rypäleet viiniin kerättiin Burgundin alueelta. Lisätietoja kannattaa sitten googlata, ei kysyä minulta. Juuri ja juuri ymmärsin tämän erottelun. :D

Clos de Vougeot


Ainut sateinen päivä koko Ranskan lomallamme oli tuo ajopäivä, kun ajelimme Champagnesta Burgundiin. Käytimmekin sen päivän sitten tutustumalla pikkukylän linnaan, Clos de Vougeot:iin. Ei ollut mikään iso linna, mutta ihan kiva siellä oli käydä. Linnalla oli omat viinitarhat ympärillään, ne näkyivätkin meidän pikkuhotellin ikkunasta. Huomasimme, että viiniköynnösrivien reunoissa oli monesti ruusupensaita kasvamassa. Emme vain muistaneet kysyä keneltäkään asiantuntijalta, oliko ruusuissa jokin taika viinin kasvamista ajatellen. Tietäisikö joku tästä enemmän? Huomasimme tämän jo Champagnessa, ja sitten Burgundissa kasvoi ruusuja myös. Hienon näköistä!


Hotellimme oli siis omaperäisellä nimellään :D Hotel de Vougeot. Todella miellyttävä ja varsin kohtuuhintainen, suosittelen! :) Hotelli sijaitsi kivitalossa, huone oli todella tilava ja siisti. Ensimmäisenä aamuna söimme aamupalamme viinitarhan laidalla, haimme kulmakaupasta tuoretta patonkia, croissantteja ja juustoa. Ei paha! :) Toisena aamuna sitten söimme aamiaisen hotellissa ja pidimme kovasti! Pöydässä oli ihania ranskalaisia juustoja, yllättäen tuoretta patonkia ja croissantteja, itsetehtyjä hilloja, hedelmiä... 

Näkymä Vougeotin pääkadulta (ainoalta kadulta siis). Heti hotellimme naapurissa oli Domaine Bertagnan viinitila.

Huoneestamme näkyi hotellin siistille takapihalle, ja Vougeotin linnaan ja sen viinitarhoille.

Hotellistamme vuokrasimme pyörät, joilla ajelimme yhtenä päivänä pitkin Côte d'Orin aluetta 30 kilometrin verran ja kävimme parilla viinitilalla ja viinikaupassa. Oli aurinkoinen ja lämmin päivä ja siltä minun niskani ja rintamukseni sitten näyttikin. Aurinkorasva on kuitenkin hyvä pitää reissun ajan matkalaukussa mukana, ei sitä nyt käyttää tarvitse... Rajat näkyvät ihossani vieläkin. :D

Menopelit
Maisemaa aamupalapaikaltamme, harvemmin tulee näiden näkymien edessä ruokailtua! :)
Gevrey-Chambertinin kylässä pysähdyimme lounaalle Chez Guy -ravintolassa. Ravintolasta lisää tulevassa ruokapostauksessa! :)
Viiniköynnöstenhoitokone työssään! :)

Boursot Père & Fils -viinitilalta tilasimme laatikollisen valko- ja punaviinejä (6 pulloa) kotiin. Vielä eivät ole tulleet, mutta eivätköhän ne kohta saavu. Toivotaan, koska maksettuhan ne luonnollisesti jo on. :D Tässä alempana kuva "maisteluhuoneesta". Yritti siinä pöydällä olla tuollainen musta sylkyastia, mutta pöh me mitään viiniä suusta pois syljetty. Ihan hukkaan menisi hyvät viinit!!! :D Lisäksi kävimme hotellimme naapuritilalla Domaine Bertagnassa maistelemassa heidän viinejään, ostimme sieltä pari pulloa.

Domaine Bertagnan viinikellariVougeotista matkamme jatkui Dijonin lähelle Beaunen iiiiiihanaan pikkukaupunkiin. Siitä tarina jatkuu sitten osassa 2! :) Nyt vielä loppuun tunnelmakuva Vougeotista. Mukavaa viikonloppua! :)


4 kommenttia:

 1. Näyttääpä mahtavalta!

  Aurinkorasva on kyllä must. Ihmisillä on joskus outo käsitys ettei kaupunkilomilla aurinkosuojaa tarvita, mutta kyllä se aurinko paistaa kaupungissakin. Näimme tästä todella pahan esimerkin Istanbulissa, tanskalaiset äiti ja tytär olivat todella pahasti palaneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli siellä kyllä hienot maisemat! Viiniköynnökset olivat yhtä tavallisia kuin ohrapellot Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla. :)

   Kyllä mua otti tosiaan päähän, kun unohdin sen aurinkorasvan meidän pyöräilypäivänä hotelliin. Aurinko paistoi koko päivän kirkkaalta taivaalta muutamaa pilvenhattaraa lukuunottamatta... Sitten kun yläkroppani oli ravunpunainen, niin loppureissulla muistin kyllä voidetta käyttää. :)

   Mutta se on kyllä totta, että yhtä laillahan aurinko paistaa kaupungissakin! Kyllä sitä suojaa tarvitsee ehdottomasti. Pariisissa ollessamme aurinko paistoi samalla lailla pilvettömältä taivaalta. Ja Ranskankin leveysasteilla säteily on jo aika vahvaa.

   Poista
 2. No voi hyvänen aika kuinka ihania kuvia ja kuinka upea reissu teillä onkaan ollut :)Pääsisipä itsekin tuollaiselle reissulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmöllä kyllä reissua muistelen, Ranska on kiva ja hieno maa! :)

   Poista

Kiitos kivasta kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...