sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Pikkujoulut Lehtovaarassa

Olimme eilen viettämässä työpaikkamme pikkujouluja ravintola Lehtovaarassa Töölössä (Mechelininkatu 39). Lehtovaara on perinteikäs klassikkoravintola, joka on toiminut jo 95 vuoden ajan.

Kuva: www.lehtovaara.com

Kuva: www.lehtovaara.com

Kuva: www.lehtovaara.com
Lehtovaara on läpi vuosikymmenten tullut tunnetuksi korkeatasoisen suomalaisen ja kansainvälisen ruuan tarjoajana. Vuosien mittaan Lehtovaara on saanut useita kunnianosoituksia, joista mainittakoon: Vuoden ravintola 1991 (Suomen Gastronomien seura), City-lehden valitsemana Kaupungin paras pihvi 1996 (ravintolan perinteinen Coeur de filet Provençale) sekä Rôtisseur -kilpiravintola 2002.

Viinilista on maan parhaimpia. Se sisältää kattavasti eri alueita ja rypälelajikkeita edustavia huippuviinejä. Myös mielenkiintoisia erikoisuuksia on runsaasti. Viinejä on jatkuvasti yli 100 eri nimikettä listalla.  
Lehtovaara on tunnettu miellyttävästä ilmapiiristään, makuhermoja hemmottelevista ruoka-annoksistaan sekä asiakasta arvostavasta lämpimästä palvelustaan. Ravintolassa on 120 asiakaspaikkaa. Erityisen suosittu on ympäri vuoden avoinna oleva lasiterassi.  

Ravintola Lehtovaara on Helsingin perinteikkäimpiä ruokapaikkoja. Sen perusti kondiittori Emil Lehtovaara Viipuriin vuonna 1916. Emil Lehtovaara möi ravintolan tukholmalaiselle Ragnar Hanssonille v. 1922. Tuli talvisota (1939) ja koko Viipuri lähti evakkoon. Niinpä Hansson muutti Lehtovaaran Helsinkiin v. 1940. Siitä lähtien on ravintola sijainnut nykyisellä paikallaan Taka-Töölössä Sibeliuspuiston kulmalla. (www.lehtovaara.fi)

Miellyttävä ravintola! Palvelu on ihanan hillityn rauhallista ja hyvin kohteliasta. En voisi kuvitella kovin mahdottoman rempseää kaveriporukkaa tänne, vaikka ruoka onkin maittavaa. Tiukkapipoinen tunnelma ei kuitenkaan ollut, mutta vain niin kivan hienostunutta. :) Perinteikäs sisustuskin korosti klassikkoravintolan tunnelmaa.

Alkuruoaksi söin Yrttipaahdettua peuranpaistia, mustaherukkachutneyta ja sellerisalaattia. Kylmä alkupala-annos maistui varsin hyvältä, peura oli hyvää ja mustaherukkachutney sopi lihan kanssa mukavasti. Erityisesti tykästyin kermaiseen sellerisalaattiin, en ole mikään sellerifani, mutta nyt oli hyvää! :)


Muut ottivat Lasimestarin nieriää, porkkanakreemiä ja marinoitua punasipulia, Samppanjalla kuohkeutettua maa-artisokkakeittoa sekä Graavattua kampasimpukkaa, mummonkurkkua ja tillimajoneesia. Tässä kampasimpukka-annos kuvassa.


Pääruuaksi kolme meistä jakoi perinteisen ja suositun liha-annoksen Coeur de filet Provencale 1952, lisäksi seurueessamme syötiin Paistettuja ahvenfileitä, pekaanipähkinärisottoa ja duchesseperunaa. Coeur de filet -annos on Lehtovaaran klassikkoannos, se on myös palkittu City-lehden palkinnolla "Kaupungin paras pihvi" vuonna 1996. Cour de filet tarkoittaa härän sisäfileetä, tiristettyjä valkosipuliperunoita, valkosipulivoita ja ruskistettuja tuoreita herkkusieniviipaleita. Annos oli koottu isolle vadille, josta tarjoilija jakoi ruoka-annokset lautasille. Lihan kypsyysasteen sai jokainen valita, vaikka annos tarjoiltiinkin samalta vadilta. Annos oli hyvä ja varsin täyttävä! Perunoihin ja sieniin oli minun makuni mukaan holahtanut vähän liikaa suolaa, mutta ei niin häiritsevästi, että olisi ruokahaluun vaikuttanut. Ainakin koko annos upposi mahaani ihan helposti. :)


Jälkiruoasta olimme yksimielisiä ja pöytään tuotiin Tummasuklaakakkua, konjakkipäärynää ja valkosuklaakastiketta useampi annos. Oikein maukasta. :) Jälkiruoan kanssa nautimme portugalilaista portviiniä (2006 Quinta do Pégo LBV Port).


Vaikka Lehtovaaran ruoan suhteen ei voida puhua varsinaisesta fine diningista, on paikka kyllä kaikki palkintonsa ja tunnustuksensa (mm. Chaîne des Rôtisseurs) ansainnut. Viinilista on laaja, palvelu ystävällistä ja kohteliasta, sisustus on siisti ja tyylikäs ja mikä tärkeintä, ruoka oli todella hyvää, vaikka ei yllätyksiä tarjonnutkaan. Mutta yllätykset on varattu muille ravintoloille, Lehtovaaran vahvuutena on jatkaa valitsemallaan tutulla ja turvallisella, perinteisellä linjalla! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kivasta kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...