keskiviikko 4. tammikuuta 2012

Tennarivillasukat

No nyt vihdoin voin julkaista jutun näistä tennarivillasukista täällä blogissa, kun joulu on ohi! Tämmöiset sukat valmistuivat pian 10 vuotta täyttävälle kummipojalleni joululahjaksi. Villasukkien lisäksi ostin hänelle "sukat" myös ensi kesäksi, eli ihan oikeatkin Conversen tennarit. :)

Idea ja ohje löytyivät Kotivinkin nettisivuilta täältä. 10-vuotiaalla pojalla on kuitenkin isompi jalka kuin ohjeessa, joten lisäsin silmukoita ja muokkasin ohjetta niin, että sukat ovat suurinpiirtein kokoa 39. Laitan tähän alle muokatun ohjeen, toivottavasti siinä ei nyt ole virheitä! :) En ole aikaisemmin tällaisia ohjeita julkaissutkaan. Tuolta ylläolevasta linkistä löytyy alkuperäinen ohje.

Nämä kuvat on otettu ennen joulua vielä kännykkäkameralla. :)

Tennarivillasukat

1. Luo 48 s sukkapuikolle ja jaa ne neljälle puikolle, 12 s kullekin. Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta (1o, 1n) viisi kerrosta ja jatka sitten vartta sileällä neuleella 15 kerrosta. Kerros vaihtuu aina I ja IV puikon välissä.

2. Aloita kantatilkku neulomalla I puikon silmukat IV puikolle = 24 s. Jätä muut silmukat odottamaan. Käännä työ, nosta 1. s neulomatta ja neulo muut s:t nurin. Käännä työ, *nosta 1 s neulomatta ja jatkaa sileää neuletta*, toista *-* yhteensä 24 krs.

3. Neulo vielä nurjan puolen kerros ja aloita kantapohjan kavennukset. Neulo työn oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä 9 s. Tee ylivetokavennus (nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo 6 s nurin ja neulo 2 seuraavaa s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 s ja tee ylivetokavennus. Jatka samalla tavalla siten, että sivusilmukat vähenevät koko ajan ja että keskiryhmän s:t pysyvät samana eli 8 s. Kun sivus:t loppuvat, jaa kantalapun s:t kahdelle puikolle (4,4).

4. Poimi vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta 11 + 1 s puikkojen välistä. Neulo poimitut s:t kiertäen oikein I puikolle. Neulo II ja III puikon s:t oikein. Poimi kantalapun oikeasta reunasta 11 + 1 s puikkojen välistä ja neulo poimitut s:t kiertäen oikein IV puikolle.

5. Jatka näillä 56 s:lla sileää, mutta tee aluksi kiilakavennukset: neulo I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä s ylivetäen oikein yhteen. Neulo 1 välikerros, tee kavennukset kuten edellä, neulo 2 välikerrosta, tee kavennuskerros, 3 välikerrosta jne. Kun kaikilla puikoilla on jäljellä 12 s, lopeta kavennukset.

6. Jatka sileää neuletta, kunnes pikkuvarvas peittyy. Aloita sitten kärkikavennukset: neulo I ja III puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 s oikein ja neulo II sekä IV puikon alussa 1 s oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. krs, kunnes joka puikolla on jäljellä 5(5) s. Tee sen jälkeen kavennukset joka krs:lla. Kun työssä on jäljellä 8 s, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. Päättele hyvin.

Viimeistely: pujota sukkien päälle valkoiset kengännauhat (koristenauhakin käy).

Erityisesti tykkäsin näistä kärkikavennuksista, tällä ohjeella tuli siisteimmät, mitä olen ikinä tehnyt! 

9 kommenttia:

 1. Mulle tuommoiset myös, kiitos! Aivan ihanat :) Ja toi VÄRI <3

  VastaaPoista
 2. Kiitos vain! :) Vitsiläinen, pitäisiköhän perustaa ihan bisnes näistä sukista. Facebookin puolella meinaan kaksi muutakin haluaisi tämmöiset sukat. :D Mutta aika hauskat näistä kyllä tuli, vaikka itse sanonkin. Oikeastaan ihan perusvillasukat, mutta sitten nuo kengännauhat on niin hauska lisä.

  VastaaPoista
 3. Mä voisin oikeesti olla kiinnostunut. Jos moinen olisi mahdollista, niin laitathan sähköpostia hinnasta + postikuluista. :) Sähköposti on se sama vanha whiteandfresh(at)gmail.com

  VastaaPoista
 4. Oikeesti?! Tämäpä hauskaa! :) Minäpä mietin ja palailen asiaan. :)

  VastaaPoista
 5. Hah, ihan mielettömät. Mä nappaan ohjeen talteen ja kiikutan äidilleni. Poika tykkäisi varmaan ihan älyttömästi näistä!!

  VastaaPoista
 6. Nappaa toki! :) Kannattaa tsekata se alkuperäinenkin ohje Kotivinkin sivuilta. Tuossa mun muokatussa ohjeessa pitäisi olla kyllä mielestäni kaikki oikein, mutta kun on eka kerta, kun tuommoisen ohjeen oikein julkaisen, niin ei sitä ikinä tiedä, jos on joku silmukka väärin ilmaistu... :D

  VastaaPoista
 7. Moikka ! Ihanan näköset sukat on ja päätin itsekin yrittää (: Ohjeesta kuitenkin puuttuu langan värin vaihto, eli vaihdetaanko langan väriä kärkikavennuksien alkaessa vai jo aiemmin ? (: Kiitoksia jo valmiiksi !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moips! Hyvä kun huomasit, tuo värin vaihtaminenhan puuttuu! Taisi muuten puuttua alkuperäisestäkin ohjeesta, enkä sitten muistanut tähän lisätä.

   Mutta itse vaihdoin valkoiseen lankaan juuri ennen kärkikavennuksia niin, että viimeisellä mustalla kerroksella tuli vielä sileää mutta valkoisella sitten alkoi kavennukset. Toivottavasti tästä sepustuksesta ymmärtää! :D

   Mukavia käsityöhetkiä! :)

   Poista

Kiitos kivasta kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...