Kuva: Juha-Pekka Laakio, www.hs.fi |
Tämä joulu oli hyvin harvinaislaatuinen. Minä, tunnettu raa'an kalan inhoaja, uskaltauduin maistamaan tätä itse tehtyä graavilohta ja vielä tykkäsin siitä ja otin lisää! :) Tähän asti olen suostunut maistamaan raakaa kalaa = graavi- ja kylmäsavukalaa ainoastaan ravintoloissa, jos niissäkään. Niin se mieli muuttuu. Mutta raja menee kuitenkin tässä raa'an kalan syömisen opettelemisessa. Oliiveja en ole syömässä. Enkä silliä. Enkä simpukoita (paitsi kampasimpukoita). Niih.
Alkuperäinen resepti löytyypi täältä. Tässä alla meidän (lue= mieheni) tekemä versio, vaikka ei se paljoa alkuperäisestä eroakaan.
Maustepippurigraavattu lohi
n. 2,5 kg painoinen lohifilee
125 g karkeaa merisuolaa
100 g fariinisokeria
2 tl jauhettua maustepippuria
1/4 tl jauhettua neilikkaa
1 tl jauhettua korianterinsiemeniä
2 tl kuivattua valkosipulia murskattuna
Sinappikastike:
2 rkl dijon-sinappia
1 rkl sinappia
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 keltuainen
1/2 dl rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
Valmista kala. Sekoita kaikki kuiva-ainekset kulhossa. Nypi kalasta
ruodot. Pane kala syvään astiaan, koska fariinisokeri liukenee
graavautuessa ja nestettä tulee melko paljon.
Levitä mausteseos kalan lihapuolelle tasaiseksi kerrokseksi. Anna
maustua kylmässä vuorokauden ajan. Käännä kala ja anna graavautua vielä
toinen vuorokausi. Poista kalan pinnasta ylimääräiset mausteet ja kuivaa
talouspaperilla tarvittaessa. Leikkaa fileestä ohuita siivuja.
Valmista kastike. Pane kulhoon sinappi, punaviinietikka, sokeri ja
munankeltuainen. Sekoita tasaiseksi ja lisää öljy nauhana koko ajan
sekoittaen. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.
Graavilohi on vaan niin hyvää, ei ole joulua ilman sitä. :)
VastaaPoistaNäyttääpä hyvältä.
VastaaPoistaKyllä sä vielä opit raakaa kalaa syömään :).
Mulle se joulu on tullut ihan ilmankin graavilohta tähän asti. :D Mutta ehkä tämä tästä, nyt raaka kala menee jo tällaisessa muodossa, ehkäpä joskus syön sitä niin kuin vanha tekijä! :)
VastaaPoistaGraavikala ei oikeastaan ole raakaa, vaan suolaamalla kypsennettyä. Kypsentää voi muutenkin kuin lämmöllä, esim suolaamalla ja hapolla, vaikkapa sitruunalla tai etikalla. Ei mulla muuta. Kiva blogi, juuri löysin tieni tänne. :)
VastaaPoistaJoo niinhän se on, että graavikalakin on kypsennetty, tämäkin mieheni tekemä lohi jouluna "kypsyi" pari päivää suolattuna. Ja sitruunamehu muuten kypsentää aika reippaastikin, vaikka kala ei uunia näekään. Joskus ollaan huomattu sama ilmiö myös. Minä vain olen ristinyt kaikki muulla tavoin kuin uunissa kypsennetyn kalan "raa'aksi". Meinaan jotenkin muljuu suussa sillai jännästi, raa'an tuntuisesti. :D Tosin nyt eilenkin juuri ravintolassa söin graavilohta ja hyvää oli, että kyllä tämä opettelu tästä... :) Mutta mäti ei vieläkään uppoa suutuntumaltaan. Maultaan ehkä, mutta miltä ne tuntuu suussa, yöks... :D :D :D Kiitos vain, kivaa kun löysit tänne ja tervetuloa jatkossakin! :)
VastaaPoista