maanantai 2. tammikuuta 2012

Joululohi

Kuva: Juha-Pekka Laakio, www.hs.fi
Oikein hyvää uutta vuotta! :) Olenkin tänne kirjoitellut viimeksi viime vuonna. Sillä lailla! :D Julkaisen nyt tässä välissä tämän hyvän ruoka-ohjeen, johon resepti ja kuva on lainattu Hesarin nettisivuilta. Parhaillaan opettelen käyttämään uutta ihanaa kameraani, joten tulevaisuudessa on sitten luvassa tuutin täydeltä postauksia ihan itse otetuilla *toivottavasti hyvillä, ainakin korkealaatuisemmilla kuin ennen* kuvilla! :) Esimerkiksi kuvasin vanhempieni kodin uuden saunan (on muuten hieno!), sitten olemme menossa tällä viikolla Olo-ravintolaan syömään, täältä kodista voisi napsia kuvia ja ja ja... :)

Tämä joulu oli hyvin harvinaislaatuinen. Minä, tunnettu raa'an kalan inhoaja, uskaltauduin maistamaan tätä itse tehtyä graavilohta ja vielä tykkäsin siitä ja otin lisää! :) Tähän asti olen suostunut maistamaan raakaa kalaa = graavi- ja kylmäsavukalaa ainoastaan ravintoloissa, jos niissäkään. Niin se mieli muuttuu. Mutta raja menee kuitenkin tässä raa'an kalan syömisen opettelemisessa. Oliiveja en ole syömässä. Enkä silliä. Enkä simpukoita (paitsi kampasimpukoita). Niih.

Alkuperäinen resepti löytyypi täältä. Tässä alla meidän (lue= mieheni) tekemä versio, vaikka ei se paljoa alkuperäisestä eroakaan.


Maustepippurigraavattu lohi

n. 2,5 kg painoinen lohifilee
125 g karkeaa merisuolaa
100 g fariinisokeria
2 tl jauhettua maustepippuria
1/4 tl jauhettua neilikkaa
1 tl jauhettua korianterinsiemeniä
2 tl kuivattua valkosipulia murskattuna

Sinappikastike:

2 rkl dijon-sinappia
1 rkl sinappia
2 rkl punaviinietikkaa
2 rkl sokeria
1 keltuainen
1/2 dl rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria


Valmista kala. Sekoita kaikki kuiva-ainekset kulhossa. Nypi kalasta ruodot. Pane kala syvään astiaan, koska fariinisokeri liukenee graavautuessa ja nestettä tulee melko paljon.

Levitä mausteseos kalan lihapuolelle tasaiseksi kerrokseksi. Anna maustua kylmässä vuorokauden ajan. Käännä kala ja anna graavautua vielä toinen vuorokausi. Poista kalan pinnasta ylimääräiset mausteet ja kuivaa talouspaperilla tarvittaessa. Leikkaa fileestä ohuita siivuja.

Valmista kastike. Pane kulhoon sinappi, punaviinietikka, sokeri ja munankeltuainen. Sekoita tasaiseksi ja lisää öljy nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

5 kommenttia:

  1. Graavilohi on vaan niin hyvää, ei ole joulua ilman sitä. :)

    VastaaPoista
  2. Näyttääpä hyvältä.

    Kyllä sä vielä opit raakaa kalaa syömään :).

    VastaaPoista
  3. Mulle se joulu on tullut ihan ilmankin graavilohta tähän asti. :D Mutta ehkä tämä tästä, nyt raaka kala menee jo tällaisessa muodossa, ehkäpä joskus syön sitä niin kuin vanha tekijä! :)

    VastaaPoista
  4. Graavikala ei oikeastaan ole raakaa, vaan suolaamalla kypsennettyä. Kypsentää voi muutenkin kuin lämmöllä, esim suolaamalla ja hapolla, vaikkapa sitruunalla tai etikalla. Ei mulla muuta. Kiva blogi, juuri löysin tieni tänne. :)

    VastaaPoista
  5. Joo niinhän se on, että graavikalakin on kypsennetty, tämäkin mieheni tekemä lohi jouluna "kypsyi" pari päivää suolattuna. Ja sitruunamehu muuten kypsentää aika reippaastikin, vaikka kala ei uunia näekään. Joskus ollaan huomattu sama ilmiö myös. Minä vain olen ristinyt kaikki muulla tavoin kuin uunissa kypsennetyn kalan "raa'aksi". Meinaan jotenkin muljuu suussa sillai jännästi, raa'an tuntuisesti. :D Tosin nyt eilenkin juuri ravintolassa söin graavilohta ja hyvää oli, että kyllä tämä opettelu tästä... :) Mutta mäti ei vieläkään uppoa suutuntumaltaan. Maultaan ehkä, mutta miltä ne tuntuu suussa, yöks... :D :D :D Kiitos vain, kivaa kun löysit tänne ja tervetuloa jatkossakin! :)

    VastaaPoista

Kiitos kivasta kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...