maanantai 23. tammikuuta 2012

Sienirisotto Step By Step

Ruvettiin testailemaan reseptejä Ruoasta viiniin -kirjasta, josta olen kirjoittanut tarkemmin täällä. Ekaksi kokeiltiin sienirisottoa, ollaan kokeiltu myös hirvipataa (eli naudanlihapataa :D), mutta siitä lisää toisessa jutussa. Laitan tähän alkuperäisen ohjeen alle ja lisään sinne lihavoituna niitä tuunauksia, joita me tehtiin. Esimerkiksi kun nyt ei sattunut olemaan mustatorvisieniä, niin laitettiin suppilovahveroita jne. :) Lisukkeeksi miekkonen teki broilerinfileesuikaleita, joiden marinadissa oli mm. sitruunamehua muistaakseni. :)




Sienirisotto

100 g kuivattuja mustia torvisieniä (tai suppilovahveroita)
oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
merisuolaa
mustapippuria
1 sitruunan mehu
1 l kanalientä
150 g voita
1 punasipuli hienoksi silputtuna
200 g risottoriisiä
4 cl kuivaa valkoista vermuttia (tai n. 1 dl valkoviiniä)
100 g tuoretta raastettua parmesanjuustoa

Liota sienet ja purista ne kuiviksi siivilässä. Huom. Sieniä kannattaa liottaa ainakin tunti pari.

Paista sienet (me laitettiin kokonaisina, hienonna halutessasi) ja muserrettu valkosipuli kevyesti pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää sitruunan mehu.

Sulata puolet voista kasarissa ja lisää loraus oliiviöljyä. Kuullota rasvassa punasipuli.


Lisää joukkoon riisi ja pyörittele, kunnes se on kuullottunut, eli on kivan läpikuultavan näköistä. :)


Lisää joukkoon kuumaa kanalientä kauhallinen kerrallaan. Lisää lientä sitä mukaa, kun liemi imeytyy riiseihin. Koko litraa ei välttämättä edes tarvita. Tässä vaiheessa me lisäsimme myös viinin.



Lisää sienet ja valkosipulit.

Lisää kevyen kiehumisen edetessä edelleen kanalientä, jotta risotto on lähes valuvaa, mutta riisi vielä "al dente".

Lopuksi lisää kuiva vermutti (me ei enää vermuttia laitettu, kun siellä oli jo se valkoviini), loput voista ja runsaasti raastettua parmesaania. Sekoita tasaiseksi. Tarkista vielä maku.



Ja ei kun nauttimaan! :) Hans Välimäki on kuulemma Top Chefissä todennut, että hän tekee risoton yleensä 18 minuutissa, siihen pitäisi pystyä. No, meillä saattoi mennä ehkä hitusen verran kauemman. Hitaasti hyvä tulee! :D

Risoton kanssa nautimme Bellingham The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc -valkoviiniä ja sitä risottoonkin lorautettiin. Se ei nyt ollut juuri se suositusviini, joka Ruoasta viiniin -kirjassa tälle ruoalle mainittiin, mutta toimi kuitenkin myös hyvin sienirisoton kanssa. Kirjoitin pikkuisen tuosta kuvassa näkyvästä Viinistä viiniin -kirjasta täällä.



Jälkiruoaksi miekkonen oli tehnyt taivaallisen hyvää lakritsaista paahtovanukasta eli creme catalanaa. Reseptistä en tiedä, mistä se on, voisin ottaa sen selville. Meillä ei ole semmoista liekitintä, jolla vanukkaan pinnan voi "polttaa" tai siis liekittää se kai on hienommin sanottuna. :) Mutta näyttää onnistuvan hyvin, kun pitää hetken lähellä uunin grillivastuksia. Vinks vinks. :)



4 kommenttia:

  1. Tuli varmaan hyvää ruokaa jälkiruokaa myöten.:) Meillä on myös niitä samojen heppujen kirjoja... Osa tullut Viinilehden tilauksen kylkiäisinä silloin tällöin. Mukavaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
  2. Tuli kyllä hyvää! :) Vaikka itse en mikään superinnokas ruoanlaittaja olekaan, niin onneksi mieheni rupeaa aina sitten vaan tekemään, kun kerran tykkää. On se aina sen kaiken vaivan arvoista! :) Kiitos ja kivaa viikkoa sinullekin!

    VastaaPoista

Kiitos kivasta kommentistasi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...